איפה מצאנו שרמוז בתורה על חג החנוכה? מדוע לא עשו זכר להרבה ניסים שקרו לעם ישראל? איך חנוכה נשאר לדורות?
חנוכה לדורות!!
ראינו בפרשת בהעלותך- בהעלותך את הנרות אל מול פני המנורה (במדבר ח,א) פרש''י למה נסמכה פרשת המנורה לפרשת הנשיאים לפי שרה אהרון חנוכת הנשיאים חלשה דעתו שלא היה עמהם לא הוא ולא שבטו. אמר לו הקב''ה -חייך. שלך גדולה משלהם שאתה מיטיב ומדליק את הנרות.
ותמה הרמב''ן-איזה תנחומין, יש בזה שהוא מדליק ומיטיב את הנרות הרי בשלמא אם היה מנחמו שהוא נכנס לפני ולפנים לשרת בקודש. ועל מעשה הקטורת וכל שבטו משרתים בקודש. אך מה תנחומים יש בזה שמיטיב ומדליק את הנרות?
ותירץ הרמב''ן-שמצא במגילת סתרים לרבינו ניסים שכתב-א''ל הקב''ה לאהרון יש חנוכה אחרת שיש בה הדלקת נרות ואני עושה בה לישראל ע''י בניך ניסים ותשועות על שמם היא קרויה חנוכת בני חשמונאי ובניו-שהם מבני בניך שהיה חשמונאים כהן גדול.
אך עדיין יש לשאול למה חנוכה נשאר לדורות -וחנוכת המזבח לא?
אלא הפשט הוא -שיש דבר שהוא מתנת שמיים ודבר שהוא בא במתנה אפשר לקחת אותו כשלא מגיע. אך דבר שבא במסירות נפש א''א לקחת אותו. ולכן חנוכה שהיה מעטים כנגד רבים חלשים נגד חזקים.-במסירות נפש הזו זכו שחנוכה ישאר לדורות, כי זה דבר שא''א לקחת. וכן ג''כ אצל אדם שיושב ולומד-בתחילה נקרא "תורת ה'" ואחרי שיושב ועוסק בתורה ועמל בה ויגע בה נעשית "ובתורתו יהגה יומם ולילה". שנהיית התורה שלו (קידושין לב:) כי אחר שמוסר נפש למען התורה אז כביכול נהיית שלו וא''א לקחת אותה ממנו.
ולכן חנוכה שנקנית במסירות נפש-נשאר קיים לעולם. ומה שאנו עושים מזה מזכרת כל שנה-זה לא סתם. אלא זה כח שמתחדש משנה לשנה. כח של מסירות נפש שהתחדש בעולם. לפעמים אדם נמצא בחושך שלא מסוגל לפתוח סידור, לא רוצה להתקדם בכלום. וחושב שכשלא הולך ולא מצליחים אז אין סיכוי להצליח. וצריך לדעת שאם עושה את מה שהוא יכול ואת ההשתדלות שלו-יצליח בסופו של דבר. כמו שאנו רואים אצל החשמונאים שהם לא עשו שום חשבונות אם הם יצליחו או לא. הם פשוט עשו מה שהם יכולים וה' עזר להם. ובסוף הם הצליחו לנצח את היוונים.
כי מי שעושה את כל מה שהוא יכול הוא זוכה לסיעתא דשמייא.
הגמ' במגילה(יד.) אומרת-שצריך לומר הלל. כי אם במצרים אמרו שירה שהיו בין עבדות לחירות -כ''ש בין מיתה לחיים. ולכן הוסיפו מגילה בפורים. ולמה לא אומרים הלל? כי לא אומרים הלל בחוצה לארץ . ורב נחמן אמר-בשלמא במצרים אפשר לומר הלל, שהרי כתוב "הללו עבדי ה'". אבל בפורים לא שייך לומר-כי עדיין עבדי אחשורוש אנחנו. ולכן דבר שיש לו הפסק לא שייך לומר הלל.
וא''כ חנוכה שכן אומרים הלל כי זה דבר שלא יפסיק לעולם. וזאת משום שהוא נקנה במסירות נפש. והכח הזה שהתחדש בחג החנוכה של מסירות נפש-לא יפסק לעולם. כי רק מתנה שמיימית שהייתה לזמן מסויים כגון פורים שנצלו בין מיתה לחיים-זה לא שייך לומר הלל, כיון שנפסק אח''כ. וזה הנס שיש בחנוכה יותר מפורים.
ר' אלחנן וסרמן הי''ד- שאל פעם-מדוע בפורים מרדכי הצדיק לא יצא להלחם עם המן, ואילו בחנוכה מתיתיהו אמר שצריך להלחם בהם? ומאי שנא? ותירץ-שתלוי מה היא הגזירה. אם זה רק על הגופות אז בשביל זה אפשר לעשות תשובה. כי מוות וחיים זה בידי הקב''ה. ולכן בפורים לא נלחמו. אבל כשהגזירה היא על רוחניות ועל שמירת מצוות התורה, בשביל זה צריך להלחם. כי זה נסיון ועל נסיון צריך להלחם. ודבר שקונים ע''י מאמץ וע''י מלחמה -זה דבר שנשאר לעולם. ולכן חנוכה לא יפסיק לעולם כי זה דבר שנקנה במסירות נפש.